Košarka u kolicima je invalidski sport, za osobe koje imaju minimalnu povredu (da se ne mogu baviti validnim sportom), oštećenja kralježnice i donjih dijelova ekstremititeta tijela (paraplegija, parapareza, paraliza i sl.). Norme i pravila natjecanja propisane su od strane Svjetske košarkaške federacije za invalide (IWBF), a igra se isključivo vozeći se i kretajući se u invalidskim sportskim kolicima po parketu, teren i visina koša su standardni (kao u validnoj košarci).

IWBF (International Wheelchair Basketball Federation) broji 82 nacionalna saveza koji djeluju u svijetu, a taj se broj svake godine povećava. Procjenjuje se da danas košarku u kolicima igra preko 100 000 igrača diljem svijeta bilo rekreativno, bilo natjecateljski kroz klubove ili u nacionalnim vrstama.

IWBF-Horizontal-logoIWBF-Horizontal-logo
big_b34df335407ce8f131920c1ba6021914_xlbig_b34df335407ce8f131920c1ba6021914_xl

Košarku u kolicima igraju djevojke, dječaci, kao i žene i muškarci.

Košarka u kolicima u Hrvatskoj se igra već od 70-ih godina prošlog stoljeća.

U Europi su reprezentacije zbog značajnog broja podijeljene među divizijama.

Ukupno je 30-tak stalnih članica, koje se natječu u dvogodišnjim razmacima, pa se tako A i C divizija održavaju skupa, te naredne godine B divizija. Svaka divizija ima 10 članica. Hrvatska reprezentacija je trenutno u B diviziji.

Postoji i mogućnost napredovanja u višu diviziju, ukoliko se osvoji prvo ili drugo mjesto. Prve četiri reprezentacije iz A divizije stječu pravo sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu, dok zadnje dvije iz A i B divizije razigravaju za ostanak ili ispadanje u nižu diviziju.

U Hrvatskoj je za vrijeme bivše Jugoslavije postojao jedan klub, i to u Zagrebu. Poslije Domovinskog rata u Hrvatskoj broj invalida je znatno porastao što je doprinijelo osnivanju novih klubova (u Slavonskom Brodu i u Vodicama). Tako se uz dogovor postojeća tri kluba počela igrati i Hrvatska liga košarke u kolicima. Prvo državno prvenstvo odigrano je 2005. Prvi hrvatski Kup košarke u kolicima odigran je 2008. godine u Varaždinu.

Tako je na inicijativu osnivača, 3 postojeća košarkaška kluba: KKI”Brod” iz Slavonskog Broda, KK”Stela” iz Zagreba. KKI “Vodice” iz Vodica,osnovan i HRVATSKI SAVEZ KOŠARKE U KOLICIMA (HSKUK ) 25. rujna 2007. godine.

Košarka-u-kolicima-678x451.x50812Košarka-u-kolicima-678x451.x50812
Kosarka-u-kolicima-990x556Kosarka-u-kolicima-990x556

Savez ima viziju da se osobe s invaliditetom, kao subjekti u izjednačenim mogućnostima, tretiraju tako da se i u radu i u sportu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo. Naš savez ima cilj razvijanja društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba sa invaliditetom, te zagovaranje modela za njihovo ravnopravno i aktivno sudjelovanje i uključivane u sport i razvoj invalidske sportske zajednice i uključivanje što većeg broja invalida u košarku svih doba i uzrasta. Košarka u invalidskim sportskim kolicima je sportska disciplina koja zahtijeva mnogo snage, umijeća i spretnosti. Ovo je i vrlo skup sport, cijena jednih sportskih kolica je od 40.000 do 60.000 kn.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 8 klubova ( Zagreb,Slavonski Brod, Vodice, Zadar, Koprivnica, Varaždin). Svi klubovi igraju Hrvatsku ligu i Hrvatski Kup košarke u kolicima, te sudjeluju i na raznim međunarodnim natjecanjima.

U Europi djeluju klupska natjecanja Euro liga 1, Euro liga 2 i Euro liga 3, u kojima nastupaju i naši klubovi.

Trenutno se igra i Međunarodna liga košarke u kolicima (NLB) liga, gdje sudjeluju klubovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Srbije, Italije.